Zoeken

10 redenen om improvisatie te gebruiken!

Bijgewerkt: 12 mrt 2019

Improvisatietheater : theater vanuit het niets. Wanneer je geen tekst hebt om op terug te vallen, moet je terugvallen op bepaalde skills en vaardigheden. Laten deze vaardigheden nu net ook heel belangrijk zijn op de werkvloer, in het onderwijs of in een voorziening!


1: Opwarming: blijf alert en hou het leuk.

Met de vele opwarmingsoefeningen kan men vlot de mensen uit hun hoofd en in het hier en nu brengen. Ze halen mensen even uit hun emotie zodat ze aanwezig en alert zijn. Ze zijn ook gewoon heel leuk, wat goed is voor de teamspirit en een extra portie energie!


2: Lichaam in verandering

Improvisatietheater houdt je lichaam in beweging. Iedereen kan mee op zijn eigen manier of tempo. Niet alleen brengt dit extra zuurstof in de hersenen, doordat je nieuwe houdingen en personages aanneemt bekijk je zaken letterlijk van een ander standpunt. Hierdoor zal jouw team of groep ook makkelijker op nieuwe ideeën komen of eens op een andere manier naar de dingen kijken.


3: Vaardigheden trainen

Er zijn vele skills die je leert in improvisatietheater: loslaten, samenwerken, sociale en emotionele vaardigheden,.... Een belangrijk aspect van vaardigheden aanleren is herhaling. Met bijvoorbeeld één teambuilding of cursus heb je de theorie, maar de vaardigheden, dat duurt wat langer. Het vraagt ook best wat motivatie om die herhaling vol te houden. Daarom is het belangrijk om iets te zoeken dat gewoon heel leuk is! Een improcursus bijvoorbeeld. ;)

4: Nieuwe associaties

Onbewust maken we vele associaties: we linken plezier aan een bal of woede aan rood. Soms maken wij een negatieve associatie terwijl iemand anders hier een positieve reactie op heeft (ik kan bijvoorbeeld schrik hebben van mannen met een zware stem, terwijl een vriendin dat net aantrekkelijk vindt).

De vele oefeningen, spelletjes en scènes die we rond associaties doen, hebben verschillende sterke werkingen.

In je creatief proces kan het oproepen van associaties een sterke plus zijn. Door bijvoorbeeld eens goed rond te kijken in de kamer, of eens goed te ruiken aan een paar geuren kunnen herinneringen naar boven komen. Deze herinneringen kunnen leiden tot nieuwe inspiratie. Daarnaast kan je tijdens een impro-cursus veel leren over de associaties die anderen hebben. Stel je voor dat jij bang bent van spinnen, maar diegene die een scène start is net dol op spinnen. Deze bouwt een scène op waar jullie beide professionele spinnentemmers zijn. Dan ben je verplicht om eens mee te stappen in de ervaringen van iemand anders. Zo zal je zelf ook moeten nadenken over wat spinnen zo geweldig maakt, je zou anders maar een slechte spinnentemmer zijn. Gaat je angst voor spinnen daarmee opgelost zijn? Waarschijnlijk niet. Maar je kan je al iets beter inleven in de wereld van mensen die bijvoorbeeld wel graag spinnen hebben.


5: Teamwork op een hoger niveau

Heb je een leuke werksfeer met weinig conflicten? Super! Dan zijn jullie klaar voor het volgende niveau van teamwork! In improvisatietheater kan je namelijk heel veel leren over samenwerken. Uiteraard heb je een veilige omgeving nodig, zonder oordeel. Maar het gaat nog veel verder dan dat!

Teamwork is:

  • Aandacht hebben voor elkaar: waar is iedereen mee bezig? Hoe kunnen we dat samenbrengen?

  • Elkaar versterken: hoe kan ik iemand anders in de spotlights zetten, hoe kan ik zijn/haar werk vandaag gemakkelijker maken?

  • Wanneer iemand zich zogezegd belachelijk maakt: join the madness!

  • Elkaar redden: zie je dat iemand er niet aan uit geraakt, een moeilijke dag heeft,... help elkaar!

  • Ideeën opbouwen vanuit het niets: in plaats van iemand die een geweldig idee heeft, begin je met een kleine impuls waar je samen op verder bouwt. Ken je die ideeën waarvan je niet meer weet van wie ze komen? Dat zijn de beste!

  • Niet enkel diegene met een grote mond hebben een waardevolle bijdrage: impro leert je de kracht van stilte.

Deze manieren van samenwerken zijn in improvisatietheater heel belangrijk. Wanneer iemand zich verloren voelt op het podium, is het aan de anderen om hem verder te helpen. Wanneer iemand iets raar zegt op het podium is het aan de rest om dit uit te bouwen. Er is geen plaats voor een ego, alleen maar voor teamwork. De beste manier om tot een sterk verhaal te komen!


6: Emotionele vaardigheden

Het is een uitdaging om emoties een plaats geven in deze samenleving. Waar de ene moeite heeft om zijn emoties te benoemen, weet de andere niet hoe hij ze een plaats moet geven in een groep. Terwijl iemand anders zich dan weer afvraagt of die wel genoeg voelt. Improvisatietheater biedt de gelegenheid om jouw emoties te verkennen. Om eens te ontdekken hoe anderen deze emoties ervaren. Het geeft de kans om te experimenteren met hoe je ze kan uiten. Daarnaast is het een uitlaatklep. In impro kan je lekker losgaan in je emoties, zonder dat je bang moet zijn voor afwijzing.


7: Communicatietraining

Improvisatietraining toont communicatie in al zijn lagen. Non-verbale communicatie is tussen de acteurs vaak veel belangrijker dan verbale. Wil je overtuigend spelen? Dan moet je bewust zijn van je eigen lichaam. Wil je goed inspelen op de ander, dan moet je snel kunnen zien waar deze naartoe gaat. Je kan niet in elkaars hoofd kijken, dus moet je naar elkaars lijf kijken. Ook echt luisteren is de boodschap. Je moet natuurlijk kunnen onthouden wat er gezegd is. Het is namelijk een beetje genant als iemand je "Myriam" noemt en je even later jezelf voorstelt als "Ines." Geloof me, het komt vaak genoeg voor.

Deze training brengt veel waardevolle input mee. Wanneer je echt luistert naar de anderen, maak je je hoofd ook even leeg. Want als je veel nadenkt kan je niet echt luisteren. Echt luisteren kan zo een zenmomentje bieden. Echt luisteren maakt ons leven ook gemakkelijker. In improvisatietheater betekent het vaak dat je zelf niets meer moet verzinnen. Wanneer je echt luistert naar de personages op het podium komt er vanzelf genoeg inspiratie en bouw je vanzelf verder op hun input. Stel je voor dat kinderen of mensen in een groep of team dit ook deden? Echt luisteren naar hun teamgenoten en hiermee meteen aan de slag kunnen... Weinig ideeën die verloren gaan!

8: Moeilijke thema's bespreekbaar maken

Er zijn altijd thema's die we uit de weg gaan. Die we niet zo durven aanraken. Op de werkvloer zal dit vaak draaien rond onderlinge frustraties, in een leefgroep of klasgroep kan je ook denken aan de dood, pesten, groepsdruk,... Binnen een gezin kan het ook een methodiek zijn om samen te genezen na pijn of trauma. Personages vind ik hier een dankbaar middel. Via personages kan je mensen heel andere standpunten of ideeën laten verkennen. Ze kunnen zichzelf hier beschermen via het personage, omdat ze hier geen persoonlijke statements moeten maken. Zo krijgen ze de kans om eens door de ogen van de ander te kijken, op een veilige manier. Door personages uit te vergroten en er stereotiepen van te maken, kan je de confrontatie zelfs nog kleiner maken. Hierdoor maak je het zo groot dat het ludiek is. De achterliggende boodschap blijft echter vaak wel hangen.


9: Leren accepteren en loslaten

een improvisatiescène wordt nooit wat men ervan verwacht. Iedereen brengt kleine stukjes input, om zo samen een mooi geheel te vormen dat van iedereen is.

Elke reactie die iemand geeft kan het hele verhaal sturen: een blik, een beweging,... Wanneer je een verhaallijn in gedachten hebt, kan deze dus snel geblokkeerd worden. Wanneer je jouw idee dan persé wil doordrijven, wordt het een welles nietes spelletje, in plaats van een verhaal. We moeten onze eigen ideeën dus kunnen loslaten om een mooier, groter geheel te bekomen. Erop vertrouwen dat andere ideeën even goed, beter of gewoon anders kunnen zijn dan ons idee, dat we vanuit onze spontaniteit ook een waardevolle bijdrage hebben te bieden. Want daar ligt de angst vaak. Als je erop vertrouwt dat jij iets moois kan maken van alles wat men jouw kant uit stuurt, dan hoef je niet bang te zijn voor verandering, voor tegenslag of voor het leven. Want je weet dat jij er iets van kan maken. In impro leer je dat wat er ook op het podium komt, jij er wel iets mee kan.


10: sterven met liefde

We hebben ongelooflijk veel schrik om te falen. Vaak hebben we het idee dat één fout ons alles kan kosten. Improvisatie leert ons dat falen helemaal oké is. Dat er een team rond je staat om fouten samen te incasseren. Je maakt een fout... en dan ga je gewoon weer verder. Soms verandert één 'fout' de hele verhaallijn. Zelfs na de fout kan je nog een toffe training hebben. Zelfs na de fout kan je nog een fantastische voorstelling verderzetten. De enige echte fout die je kan maken is stoppen met genieten. Want elke voorstelling is de moeite waard als je zelf maar plezier hebt on stage. Viel het eens tegen? Volgende keer beter! Ook in het echte leven worden we gedomineerd door de angst om fouten te maken. Soms is dat gegrond: je wilt namelijk niet dat de chirurg die je opereert een fout maakt. Je wilt niet dat je beste vriend een fout maakt wanneer deze gaat skydiven. Een gezonde angst is dus ten hoogste aan te raden. Maar deze gezonde angst is uitgebreid naar een fobie voor het onbekende. Wat een probleem is, want ons hele leven zetten we stappen in het onbekende. Je weet namelijk nooit wat de dag zal brengen. We hebben heel weinig vertrouwen in ons vermogen om te herstellen van fouten. En we zijn heel snel om fouten te benoemen. Terwijl de belangrijkste leerprocessen gebaseerd zijn op het maken van fouten.

Hier kom ik dan met de grote improvisatieparadox: je kan zoveel fouten maken in improvisatietheater, en toch kan je niets fout doen. Elke input telt. Uiteindelijk draait improvisatie er helemaal niet om welke input gegeven wordt. Het draait om hoe men deze input uitwerkt naar een samenhangend geheel. Wanneer dat mislukt, dan maak je er een nieuw geheel van, of laat je het publiek er eens goed mee lachen. Hoe je het ook draait of keert, het was dan toch een toffe avond. Moest je dat relativatievermogen naar je echte leven, welke beslissingen zou je dan plots wel durven nemen?


Klinkt dit allemaal leuk en interessant? Stuur gerust een mailtje naar info@wildemonie.be

26 keer bekeken

© 2019 Wildemonie